menu

петък, 22 август 2014 г.

СЛАДКИШ-ТОРТА С ФАНТА И ПОРТОКАЛ




Продукти:

За бял блат:

3 яйца
4 с.л. захар
ванилия
кората на един портокал
6 с.л. брашно /пълни/
100 мл прясно мляко
1 бакпулвер
1 с.л. студена вода
100 мл олио

За кафяв блат:

3 яйца
4 с.л. захар
ванилия
2 с.л. какао /пълни/
1 бакпулвер
6 с.л. брашно /пълни/
100 мл.олио
50 мл силно турско кафе
50 мл прясно мляко

За сиропиране на бял блат:

3 с.л. сладко от портокал
сока на два портокала

80 гр шоколад
1 с.л. олио

За сиропиране на кафяв блат:

100 мл студена фанта
сок от един портокал

120 гр шоколад
2-3 с.л. олио

За декорация:

200 гр меко масло
4 с.л. нутела
портокал

Приготвяне на белия блат:


С миксер се разбиват яйцата със захарта. Към тях се добавят ванилията, млякото, водата, олиото, коратa на портокала и брашното, смесено с пакетче бакпулвер. 
Получената смес се изсипва във форма за торта с диаметър 26 см./може и друга форма/, обложена с хартия за печене. 
Пече на 200 градуса за около 10 мин.

Приготвяне на кафяв блат:

С миксер се разбиват яйцата със захарта. Към тях добавяме ванилията, кафето, млякото, олиото, какаото и брашното, смесено с пакетче бакпулвер.
Сместа се изсипва в същата форма, използвана за белия блат, обложена с нова хартия. Пече се на 200 градуса за около10 мин.


Докато се пече кафевия блат, приготвяме смесите за сиропиране на блатовете:

За бял блат:

Разбива се сладкото от портокал със сока на два портокала.
Разтопява се шоколадът с 1 с.л. олио.

и за сиропиране на кафевия блат:

Смесваме  фантата със сока от портакал.
Разтопяваме 120 гр шоколад с 2-3 с.л. олио.


Готовият кафяв блат се изважда и в същата форма без хартия се слага белият, изпечен блат. Напоява се с предварително подготвената смес от сладко от портокал и сок от портокал, след което върху него се изсипва разстопения шоколад. 
Добавя се топлият кафяв блат. Сиропира се със сместа от фанта и сок и се залива с шоколад.


Декорация: Не е задължителна аз я направих и получих страхотен вкус!

С миксер се разбива меко мaсло с нутела.


Очарована съм от крайния резултат! Не е задължително да е във форма за торта, може и в обикновена тавичка!





















3 коментара:

Zu-zu погачице