menu

вторник, 24 май 2016 г.

" Сахер " торта





" Сахер"

Шоколадова торта, типичен десерт от виенската кухня и една от най-популярните в света. Изобретена е от австриеца Франц Сахер, който на 14 години започнал работа като стажант-сладкар в придворната кухня на министъра на външните работи Клеменс фон Метерних. През 1832 г. той нарежда да се направи необичаен десерт за високопоставени гости. Тъй като главният сладкар бил болен, 16-годишният Франц Сахер се заема със задачата и създава неповторима торта с шоколадови блатове и сладко от кайсии, покрита с шоколадова глазура. Гостите са зашеметени, а тортата прославя името на създателя си по целия свят.
В хотел Сахер във Виена годишно се правят над 300 000 торти, които се продават в елегантни дървени кутий и се пращат по цял свят. По време на туристическия сезон във Виена, хотел Сахер произвежда и до 2 000 Сахерови торти на ден за гостите си. Тортата се сервира предимно със сметана.


Продукти за блат и форма 20 см.:

100 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
100 гр. брашно
100 гр. шоколад за готвене
1/2 пакетче бакпулвер
4 яйца

Още:

300 гр. мармалад от кайсии
сока на половин лимон

За глазура:

200 гр. шоколад за готвене + 4 с.л. заквасена сметана
или 200 гр. шоколад за готвене + 100 мл. течна сметана

Приготвяне:

Разделете белтъци от жълтъци.
Разтопете шоколад.
Разбийте меко масло. Добавете към него разтопен шоколад, един по един жълтъците и 70 гр. пудра захар.
Разбийте белтъците и постепенно към тях добавете останалата 70 гр. пудра захар. Добавете ги към сместа с шоколад и разбъркайте без миксер. Към получената смес добавете пресято брашно смесено с бакпулвер. Получената смес сипете във форма за торта 20 см., намазана с меко масло и посипана с брашно. Печете на 170 градуса, около 1 час. Оставете блата да изстине напълно.
Сложете на котлона мармалад от кайсии със сока от половин лимон. След като се разтопи мармалада махнете от котлона и минете сместа през цедка, за да получите гладка смес.
Охладения блат обърнете върху поднос с хартия така ,че долната страна да бъде от горе за да получите гладка и равна торта.Разрежете блата на две. Върху едната част на блата размажете мармалада, като предварително сте отделили от него 4-5 с.л. за измазване на тортата. Върху него сложете втората част на блата и измажете тортата с мармалад. Прехвърлете тортата върху решетка.
В съд на котлона добавете сметана и ситно нарязан шоколад. Бъркайте до разтопяване на шоколада и махнете от котлона. Оставете сместа да се охлади до температурата на устните Ви. След това с ганаша залейте тортата. Оставете леко да се изцеди и прехвърлете върху поднос.

Вместо ганаш можете да използвате смес от разтопен шоколад, в който сте добавили заквасена сметана. Сместа се разбърква до получаване на гладка смес. С нея се измазва тортата.
Хубаво е тортата да се направи от предния ден.

За форма 26-28 см., удвоете продуктите за блата и останалите  продукти. По желание блата може да се разреже и на три части.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/






























http://www.stadt-wien.at/lifestyle/essen-trinken/sachertorte-originalrezept.html

2 коментара:

  1. Нямам думи за рецептата
    Страхотно изпълнение
    Много съм благодарна
    Стана като от сладкарница.вкусна и незаменима

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице