menu

неделя, 11 септември 2016 г.

Сладкиш с банани и карамел





Продукти за блата:

4 яйца
4 с.л. захар
100 мл. олио
150 гр.брашно
1 пакетче бакпулвер

Продукти за карамел сос:

300 гр. захар
200 мл. течна сладкарска сметана
150 гр. масло

Още:

400 мл. сметана
2 бр. средно големи банана

Приготвяне:
Включете фурната на 190 градуса.
Обложете тава 32-23 см., с хартия. Намажете я с олио и редете нарязани банани, по дъното на тавата.
Разбийте яйца със захар за 3-4 мин. Добавете олио и смесено брашно с бакпулвер. Получената смес сипете в тавата с банани. Печете в загряна фурна, около 12-15 мин. Готовият блат охладете.
Докато печете блата сложете на котлона 200 мл. сметана. Трябва само да се затопли. Оставете настрани. В друг съд на котлона добавете захар. След карамелизиране махнете от котлона. Веднага добавете затоплената сметана . Внимание пара! Върнете на котлона и варете още 2 мин., с непрекъснато бъркане до получаване на гладък карамел. Махнете от котлона, добавете масло и разбъркайте да се разтопи. Оставете да изстива.

Извадете блата от тавата, махнете хартията и го върнете обратно в тавата, с бананите на горе. Намажете го с 3-4 с.л. карамелен сос. Отделете си още 3-4 с.л. от соса за декорация.
Останалият карамелен сос добавете в предварително разбита сметана. С полученият крем намажете блата и декорирайте. Оставете в хладилник да се стегне.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/









































4 коментара:

  1. И двата вида сметана сладкарска ли е?

    ОтговорИзтриване
  2. Извинете аз имам два въпроса, каква да бъде сметаната за крема с карамела сладкарска или не и как точно правите шарките? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  3. На едната снимка е показала как с клечка издърпва шарката. Или прави прави ивици и после с клечката.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице