menu

сряда, 26 октомври 2016 г.

Торта с крем карамел






Продукти:

4 яйца
8 с.л. захар
7 с.л. брашно
1/2 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер

За крема:

3 жълтъка
10 с.л. захар
200 мл. прясно мляко
1 с.л. пшенично нишесте
10 гр. желатин на прах или 1/2 пакетче на листове

500 мл. сладкарска сметана

За сиропиране:

100 м. прясно мляко
1 пакетче ванилова захар

1 с.л. нес кафе за поръсване

Приготвяне:

Включете фурната на 160 градуса.
Разделете белтъци от жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете и захар и жълтъците един по един. Към получената смес добавете смесено брашно с какао и бакпулвер и разбъркайте без миксер. Сместа сипете във форма 22 см. на дъното с хартия за печене. Печете в загряна фурна до готовност. Оставете да изстива. Охладеният блат разрежете на 3 равни части.
Докато печете блата направете крема:
Карамелизирайте 10 с.л. захар на котлона. Добавете 150 мл. прясно мляко и бъркайте енергично /внимавайте пара!/. След като се разтопи захарта добавете смес от жълтъци, останалото прясно мляко 50 мл. и 1 с.л. нишесте. Варете крема до леко сгъстяване. Дръпнете от котлона  и добавете желатин, предварително натопен с 4 с.л. вода или по описание на опаковката. Разбъркайте да се разтопи и прехвърлете в крема в друг съд, за по-бързо охлаждане. Разбийте сметана и добавете карамеленият крем. С тази стъпка крема за тортата е готов.

В поднос сложете една част от блата, сиропирайте с малко прясно мляко с ванилова захар. Добавете 1/3 от крема. Втората част от блата. Сиропирайте и 1/2 от крема. Трета част от блата, сиропирайте и с останалият крем с помоща на шприц направете розички. Поръсете торта с нес кафе през цедка и охладете тортата в хладилник.

Идея за останалите 3 белтъка:
http://svanya.blogspot.co.at/2015/09/blog-post_44.html
http://svanya.blogspot.co.at/2014/11/blog-post_16.html


Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/




















извор-http://www.haisagatim.ro/2009/01/tort-cu-crema-caramel.html с промени от моя страна

12 коментара:

  1. Здравей Ваня,тъй като никога не съм работила с желатин,каква е ролята му в крема и може ли без него? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, желатина прави крема стегнат. Не е трудно да се работи с желатин. Просто натопете желатина от едно пакетче с 4 с.л. хладна вода и след 10 мин., добавете в горещият крем. Подгответе го преди да почнете да правите крема. Става много лесно. Поздрав и успех.

      Изтриване
  2. Благодаря ,ноември месец съм рожденичка и ще я направя,много красива торта! Успех бъди все така оригинална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Успех. Тортата е много лесна и вкусна.

      Изтриване
  3. О!Какво изкушение!Ще бъде направена!

    ОтговорИзтриване
  4. Силвия Илиева7 ноември 2016 г. в 10:50

    Направих тортата и наистина е много лесна и вкусна. Благодаря ти Ваня за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  5. Правила съм тортата 4-5 пъти и всеки,които е хапнал от нея е очарован.Ваня,едно голямо благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Имам въпросче..първо разтопявам захарта и след това ли прибавям млякото или са заедно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо се карамелизира захарта и след това се добавя млякото.

      Изтриване
  7. Здравейте, колко време се пече платът?

    ОтговорИзтриване
  8. здравейте и поздравление за страхотните рецепти. Интересува ме колко грама е 1 пакетче бакпулвер?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, Ваня! Имам въпрос по отношение на сладкарската сметана. Тук в Русия се продават упаковки с различен процент масленост. Какъв е % на масленост на течната сметана, която ползвате? 33%?

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице