menu

петък, 9 декември 2016 г.

Как да си направим локум





Продукти:

1 кг. захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
300 мл. вода

700 мл. вода
200 гр. пшенично нишесте

20 гр. желатин на прах + 60 гр. вода

1 с.л. розова вода или друга по ваш избор
няколко капки хранителна боя /в случая червена/

ядки по избор

Още:

пшенично нишесте
пудра захар

Приготвяне:

В съд на котлона сложете 300 мл. вода, 1 кг. захар, 2 с.л. лимонов сок. Варете около 8мин, като за баклава.
През това време:
Смесете 20 гр. желатин +60 мл. вода.
В 700 мл. вода добавете 200 гр. нишесте, като бъркате с бъркалка, за да не останат бучки. Сложете на котлона и добавете свареният захарен сироп и разтвореният желатин.

Докато заври сместа си направете едно кафе или чай, телефона под ръка и се въоръжете с 25-30 мин. търпение, за непрекъснато бъркане.

Сред завиране намалете котлона на ниска степен / керамична плоча от 1 до 10, варете на 5/, бъркайте непрекъснато, докато сместа стане гъста и трудно пада от бъркалката. Махнете от котлона и добавете розова вода и капка по капка хранителна боя, докато не получите желаният от вас цвят. Сместа, сипете в малка тава обложена с фолио. Оставете най- малко 12 часа, на хладно, но не в хладилник.
Охладеният локум обърнете на дъска посипана обилно с нишесте. Махнете внимателно фолиото и посипете локума от горе обилно с нишесте. Оставете още няколко часа /4-5/, като леко покриете със стреч фолио. Нарежете локума с остър нож, като при всяко разрязване топите ножа в нишесте. Всяко парче овалвайте в нишестето което е по дъската. Оставете още 2-3 часа. Готовият, подсушен локум овалвате в пудра захар.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Вода+захар+лимонов сок.
 Желатин+вода
 Вода+нишесте
 Във водата с нишесте се добавя захарният сироп
 и желатина
 След завиране, намалете котлона и бъркайте непрекъснато.
 Готовата смес.
 Капки боя, до желаният цвят и розова вода или друг вид есенция.
Обложена тава с фолио.
  Сипваме сместа вътре.
 Охладеният локум, обръщаме на дъска обилно поръсена с нишесте.
 Махаме фолиото.
 Поръсваме с нишесте и от горе. Нишестето, абсорбира влажността от локума!
 Режем на желаните от нас парчета  и ги овалваме отново в нишесте. Оставяме отново така.
 Накрая ОВАЛВАМЕ В ПРЕСЯТА ПУДРА ЗАХАР.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице