menu

сряда, 15 февруари 2017 г.

Сладкиш със заквасена сметана







Продукти за блата:

4 яйца
щипка сол
4 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/2 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер
50 мл. олио

Продукти за първи крем:

720 гр. заквасена сметана
100 гр. пудра захар
5 с.л. ванилова захар

Продукти за втори крем:

6 с.л. захар
6 с.л. вода
200 грама шоколад с над 70% какао
400 гр. заквасена сметана

Приготвяне:

Смесете заквасена сметана с ванилова захар и захар. Оставете в хладилник.

Включете фурната на 170 градуса.
Разделете белтъци от жълтъци и разбийте белтъците на сняг, с щипка сол. Добавете захар по-малко и  жълтъците един по един. Към получената смес добавете смесено брашно с какао и бакпулвер. Разбъркайте без миксер и добавете олио. Получената смес сипете в съд 28-18 см, който предварително сте намазали с олио и посипали с брашно /само дъното/. печете около 20 мин., в загрята фурна. Оставете да се охлади напълно без да го вадите от съда.

Върху охладеният блат, сипете първият крем със заквасена сметана и върнете в хладилника.

Сложете на котлона 6 с.л. захар + 6 с.л. вода. След завиране махнете от котлона и добавете ситно нарязан шоколад. Разбъркайте да се разтопи и получената смес сипете в 400 гр. заквасена сметана. Разбъркайте до еднородна смес.
Извадете сладкиша от хладилника и върху заквасената сметана, с лъжица, малко по-малко нанесете шоколадовият крем.
Охладете десерта в хладилник не по-малко от 7-8 часа, а най-добре през ноща.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/





















2 коментара:

  1. Ваня гледам , че използваш немски продукти, под заквасена имаш в предвид säure sahne или Quark? Благодаря ти предварително за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, живея в Австрия и използвам sauerrahm, за заквасена сметана.

      Изтриване

Zu-zu погачице